Paula María Periago Bayonas

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About

Paula María Periago Bayonas is Directora del Departamento de Ingeniería Agronómica

PhD in Veterinary from University of Murcia (SPAIN) - 1998
Licensed in Veterinary from University of Murcia (SPAIN) - 1992

Office Hours

Location
Day
Schedule
EDIFICIO de ETSI AGRONÓMICA, Floor 2, Office Despacho Profesora
También se acordarán tutorías por correo electrónico.
Wednesday
10:00 — 12:00
EDIFICIO de ETSI AGRONÓMICA, Floor 2, Office E-mail
Friday
10:00 — 12:00

Teaching

Course
Degree
Type
Duration
ECTS
RISK ANALYSIS AND PREDICTIVE MICROBIOLOGY
Master's degree in Advanced Techniques for Agricultural Alimentary Research and Development
Type
O
Duration
1Q
ECTS
4
CONTAMINATION AND RECONTAMINATION CONTROL TECHNIQUES IN FOOD PROCESSING AND PACKAGING
Master's degree in Advanced Techniques for Agricultural Alimentary Research and Development
Type
O
Duration
1Q
ECTS
4
PRODUCTION ENGINEERING IN FOOD FACTORIES
Master's degree in Agronomic Engineering
Type
B
Duration
2Q
ECTS
4
PREDICTIVE MICROBIOLOGY AND IMPROVEMENT OF FOOD SAFETY
Master's degree in Agronomic Engineering
Type
O
Duration
1Q
ECTS
4
FOOD QUALITY, SAFETY AND TRAZABILITY
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Type
O
Duration
A
ECTS
7.5
FOOD MICROBIOLOGY
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Type
O
Duration
1Q
ECTS
4.5
JUECES, CANNED AND FROZEN VEGETABLES TECHNOLOGY
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Type
O
Duration
1Q
ECTS
6
TECHNOLOGY OF MEAT AND DAIRY PRODUCTOS
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Type
O
Duration
2Q
ECTS
4.5
BIOTECHNOLOGY AND ADDITIVES IN THE FOOD INDUSTRY
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Type
O
Duration
2Q
ECTS
4.5

Abbreviation list

  • BS: Basic course
  • B: Required course
  • O: Elective course
  • A: Year-long
  • 1Q: 1st half
  • 2Q: 2st half

Phd THESIS SUPERVISION

Date
Title
27-11-2020

Variabilidad de la respuesta de las cepas de salmonela y listeria a diferentes estrategias de inactivació

Clemente Carazo, Marta
22-04-2016

Efecto del D-limoneno.en forma de nanoemulsión en la viabilidad de Listeria monocytogenes en alimentos

Javier Maté Sánchez de Val
27-06-2013

EVALUACIÓN DEL EMPLEO DE MIEL ARTESANAL EN LA CONSERVACIÓN DE CARNE PICADA DE TERNERA

Rojo Cortina, Mª Dolores
27-03-2013

Effect of relevant environmental factors for food preservation and molecular identificatin (HRM) of Bacillus cereus group

Vera Antolinos López
27-03-2012

Effect of relevant environmental factors for food preservation and molecular identificatin (HRM) of Bacillus cereus group

Vera Antolinos López

Projects

Date
Title
01/2019 — 12/2021

Planta piloto de encapsulación por atomización

Ref: EQC2019-006059-P
I.P.: Antonio López Gómez
Financial Entity: Agencia Estatal de Investigación . Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)
01/2018 — 06/2021

Validación de nuevas herramientas y procesos para el análisis y la mejora de la seguridad alimentaria microbiológica

Ref: AGL2017-86840-C2-1-R
I.P.: Alfredo Palop Gómez / Pablo Salvador Fernández Escámez
Financial Entity: Agencia Estatal de Investigación . Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)
07/2017 — 06/2019

Desarrollo de la estructura necesaria para llevar a cabo una priorización y evaluación de riesgos biológicos cuantitativa en España

Ref: AGL2016-82014-REDT
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez
Financial Entity: Ministerio de Economía y Competitividad
01/2014 — 06/2018

Validación de tratamientos térmicos suaves de conservación de alimentos: establecimiento de la seguridad microbiológica

Ref: AGL2013-48993-C2-1-R
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez / Alfredo Palop Gómez
Financial Entity: Ministerio de Economía y Competitividad. Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)
02/2018 — 04/2018

Rutas Biotecnológicas e Itinerarios Docentes Agroalimentarios

Ref: 5/DIVU/18
I.P.: María Aránzazu Aznar Samper
Financial Entity: Fundación Séneca-Agencia de Ciencia y Tecnología de la Región de Murcia
10/2016 — 09/2017

Premio del Consejo Social UPCT Isaac Peral y Caballero 2016 - Modalidad B (Transferencia tecnológica)

Ref: PREMIO ISAAC PERAL TRANSF
I.P.: Antonio López Gómez
Financial Entity: Consejo de Gobierno Carm
09/2015 — 08/2017

Esterilización de alimentos y desechos animales (sandach) mediante energía microondas con tecnología de calentamiento uniforme

Ref: DPI2014-61857-EXP
I.P.: Juan Luis Pedreño Molina
Financial Entity: Ministerio de Economía y Competitividad. Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)
07/2016 — 09/2016

ESTANCIA MADARIAGA 2016 REINO UNIDO_PAULA PERIAGO BAYONAS

Ref: PRX16/00051
I.P.: Paula María Periago Bayonas
Financial Entity: Ministerio de Educación, Cultura y Deporte
12/2010 — 06/2015

Aplicación de tratamientos combinados de calor y antimicrobianos naturales en flujo continuo a alimentos líquidos: optimización, validación y valoración del riesgo asociado

Ref: AGL2010-19775
I.P.: Alfredo Palop Gómez
Financial Entity: Ministerio de Ciencia e Innovación. Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)
12/2010 — 06/2014

Aplicación conjunta de ingredientes naturales y tecnologías no térmicas en la estabilización de bebidas de origen vegetal

Ref: AGL2010-22206-C02-02
I.P.: Paula María Periago Bayonas
Financial Entity: Ministerio de Ciencia e Innovación. Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)
01/2009 — 12/2013

Optimización de las condiciones de procesado mínimo de alimentos garantizando la seguridad microbiológica

Ref: 08795/PI/08
I.P.: Paula María Periago Bayonas
Financial Entity: Fundación Séneca-Agencia de Ciencia y Tecnología de la Región de Murcia
04/2010 — 06/2011

Itinerarios docentes agroalimentarios

Ref: FCT-10-1344
I.P.: Alejandro Pérez Pastor
Financial Entity: Fecyt
10/2006 — 12/2009

IMPACTO DE PROCESOS MINIMOS, INCLUYENDO PEAI Y APH, SOLAS O COMBINADOS CON CALOR SOBRE LOS MECANISMOS DE RESISTENCIA MICROBIANA E IMPLICACIONES EN LA SEGURIDAD MICROBIANA DE ALIMENTOS LÍQUIDOS

Ref: AGL2006-13320-C03-02
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez
Financial Entity: Ministerio de Educación y Ciencia. Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)
10/2006 — 09/2009

DESARROLLO DE UN SISTEMA PARA EVALUAR LA INTENSIDAD DE LOS TRATAMIENTOS TÉRMICOS APLICADOS EN FLUJO CONTINUO Y VALIDACIÓN DE SU APLICACIÓN A ALIMENTOS LÍQUIDOS INCLUYENDO UNA VALORACIÓN DEL RIESGO

Ref: AGL2006-10280
I.P.: Alfredo Palop Gómez
Financial Entity: Ministerio de Educación y Ciencia. Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)
12/2003 — 11/2006

Establecimiento de las condiciones de procesado de comidas preparadas con tratamiento térmico para garantizar su inocuidad alimentaria, evaluando los límites críticos e incertidumbres asociados

Ref: AGL2003-00996
I.P.: Alfredo Palop Gómez
Financial Entity: Ministerio de Ciencia y Tecnología
11/2003 — 12/2005

Evaluación de característias antioxidantes de alimentos vegetales precortados frescos procesados mediante nuevos métodos combinados.

Ref: AGL2002-04059-C02-02
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez
Financial Entity: Ministerio de Ciencia y Tecnología
01/2002 — 12/2003

Ánalisis de datos de inactivación y desarrollo de microorganismos esporulados de interés en la consevación de alimentos mediante distribuidores de frecuencia.

Ref: PI-23/00859/FS/01
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez
Financial Entity: Fundación Séneca-Agencia de Ciencia y Tecnología de la Región de Murcia
11/2000 — 10/2002

Aplicación de un integrador tiempo temperatura en la evaluación de condiciones de esterilización para alimentos infantiles.

Ref: PTR1995-1448-OP-02-02
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez
Financial Entity: Ministerio de Ciencia y Tecnología

Contracts

Date
Title
07/2022 — 10/2022

To evaluate the biological safety and applicable legislation of egg and milk challenge meals according to the risk assessment methodology

Ref: 7236/22IA
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez
06/2021 — 08/2021

To perform a microbial safety/stability evaluation of egg and milk challenge meals following the risk assessment methodology

Ref: 6725/21IA
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez
03/2021 — 04/2021

To perform a microbial safety/stability evaluation of peanut challenge meal following the risk assessment methodology

Ref: 6626/21IA
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez
12/2017 — 11/2018

Caracterización microbiológica de una línea de procesado de Hot soups

Ref: 5113/17IAEA
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez
02/2010 — 02/2011

Bacterial spore inactivation in fast heating and fast cooling processes

Ref: 2906/10IAEA
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez
02/2010 — 12/2010

Bacterial spore inactivation in fast heating and fast cooling processes

Ref: 2906/10IAEA
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez

Publications

Year
Type
Title
2020
Journal ar

Microbiological and process variability using biological indicators of inactivation (BIIs) based on Bacillus cereus spores of food and fish-based animal by-products to evaluate microwave heating in a

ISSN: 18737145 09639969

Food Research International

Journal ar

Limonene nanoemulsified with soya lecithin reduces the intensity of non-isothermal treatments for inactivation of Listeria monocytogenes

Alberto Garre Pérez / Jennifer F. Espín / Juan Pablo Huertas Baquero / Paula María Periago Bayonas / Alfredo Palop Gómez

Scientific Reports

2017
Journal ar

Broccoli and radish sprouts are safe and rich in bioactive phytochemicals

Nieves Baenas / Isabel Gómez-Jodar / Diego A. Moreno / Cristina García-Viguera / Paula M. Periago

ISSN: 09255214

Postharvest Biology and Technology

Journal ar

ISSN: 10959998 07400020

Food Microbiology

Journal ar

Nanoemulsified D-limonene reduces the heat resistance of Salmonella Senftenberg over 50 times

María Ros Chumillas / Alberto Garre Pérez / Javier Alejandro Maté Sánchez de Val / Alfredo Palop Gómez / Paula María Periago Bayonas

Nanomaterials

Journal ar

Fat and fibre interfere with the dramatic effect that nanoemulsied D-limonene has on the heat resistance of Listeria monocytogenes

Javier Alejandro Maté Sánchez de Val / Paula María Periago Bayonas / María Ros Chumillas / Coralín Grullón / Juan Pablo Huertas Baquero / Alfredo Palop Gómez

Food Microbiology

2016
Journal ar

ISSN: 09639969

Food Research International

Journal ar

ISSN: 09639969

Food Research International

Journal ar

Quality and antimicrobial safety evaluation of new isotonic beverages upon termal treatments

Amadeo Gironés-Vilaplana / Juan Pablo Huertas Baquero / Diego A. Moreno / Paula María Periago Bayonas / Cristina García-Viguera

Food Chemistry

Journal ar

Quality and microbial safety evaluation of new isotonic beverages upon thermal treatments

Amadeo Gironés-Vilaplana / Juan Pablo Huertas / Diego A. Moreno / Paula M. Periago / Cristina García-Viguera

ISSN: 18737072 03088146

Food Chemistry

Book ch

ISBN: 978-84-16325-27-6

CRAI UPCT Ediciones

Book ch

Equipos docentes: nuevos escenarios (2015-2016). Equipo docente: Acciones de mejora de la calidad de las titulaciones. Línea de trabajo: Elaboración de mapas relacionales

ISBN: 978-84-16325-27-6

CRAI UPCT Ediciones

2014
Journal ar

Assessment of the acid shock effect on viability of Bacillus cereus and Bacillus weihenstephanensis using flow cytometry

Vera Antolinos López / Gino de Jesús Roa Escalante / María Ros Chumillas / Juan Pablo Huertas Baquero / Paula María Periago Bayonas / Alfredo Palop Gómez / Pablo Salvador Fernández Escámez

ISSN: 0963-9969

Food Research International

Journal ar

ISSN: 09639969

Food Research International

2013

Teaching evaluation

Year
Course
Degree
Class
Survey respondent
Average (*)
2021-22
JUECES, CANNED AND FROZEN VEGETABLES TECHNOLOGY
518104007
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
4
Average
4.25
FOOD MICROBIOLOGY
518103017
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
4
Average
3.25
PREDICTIVE MICROBIOLOGY AND IMPROVEMENT OF FOOD SAFETY
229102008
203104003
Máster Universitario en Técnicas Avanzadas en Investigación y Desarrollo Ag

Master's degree in Agronomic Engineering
Class
1
Survey respondent
4
Average
4.5
2020-21
JUECES, CANNED AND FROZEN VEGETABLES TECHNOLOGY
518104007
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
6
Average
4
FOOD MICROBIOLOGY
518103017
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
5
Average
4.4
FOOD QUALITY, SAFETY AND TRAZABILITY
518103012
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
5
Average
4
2019-20
FOOD MICROBIOLOGY
518103017
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
15
Average
3.4
JUECES, CANNED AND FROZEN VEGETABLES TECHNOLOGY
518104007
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
7
Average
3.57
PREDICTIVE MICROBIOLOGY AND IMPROVEMENT OF FOOD SAFETY
229102008
203104003
Máster Universitario en Técnicas Avanzadas en Investigación y Desarrollo Ag

Master's degree in Agronomic Engineering
Class
2
Survey respondent
3
Average
4.67
2018-19
FOOD MICROBIOLOGY
518103017
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
2
Survey respondent
6
Average
3
FOOD QUALITY, SAFETY AND TRAZABILITY
518103012
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
13
Average
4
BIOTECHNOLOGY AND ADDITIVES IN THE FOOD INDUSTRY
518109017
515109008
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Grado en Ingeniería de las Industrias Agroalimentarias
Class
1
2
Survey respondent
7
Average
4.14
JUECES, CANNED AND FROZEN VEGETABLES TECHNOLOGY
518104007
515104002
Grado en Ingeniería de las Industrias Agroalimentarias
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
7
Average
4.29
2017-18
TECHNOLOGY OF MEAT AND DAIRY PRODUCTOS
518109016
515109007
Grado en Ingeniería de las Industrias Agroalimentarias
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
2
Survey respondent
4
Average
3.25
JUECES, CANNED AND FROZEN VEGETABLES TECHNOLOGY
518104007
515104002
Grado en Ingeniería de las Industrias Agroalimentarias
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
6
Average
3.83
FOOD MICROBIOLOGY
518103017
515103006
Grado en Ingeniería de las Industrias Agroalimentarias
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
6
Average
3
FOOD QUALITY, SAFETY AND TRAZABILITY
518103012
515103001
Grado en Ingeniería de las Industrias Agroalimentarias
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
5
Average
3.2
BIOTECHNOLOGY AND ADDITIVES IN THE FOOD INDUSTRY
518109017
515109008
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Grado en Ingeniería de las Industrias Agroalimentarias
Class
1
Survey respondent
6
Average
4.67
PRODUCTION ENGINEERING IN FOOD FACTORIES
229101013
Master's degree in Agronomic Engineering
Class
1
Survey respondent
7
Average
3
INTRODUCTION TO FOOD INDUSTRIES TECHNOLOGY
229101007
Master's degree in Agronomic Engineering
Class
1
Survey respondent
6
Average
3
(*) Average over a maximum of 5