Pablo Salvador Fernández Escámez




  • EMAIL

  • Teaching area: Tecnología de Alimentos
Internet Explorer no está soportado por esta aplicación

Recomendamos que instale un navegador más moderno como por ejemplo Mozilla Firefox, Microsoft Edge (Windows 10), Vivaldi, Brave, Opera o Google Chrome. Este sitio web también es compatible con Safari en macOS.

About

Pablo Salvador Fernández Escámez

PhD in PhD from University of Murcia (SPAIN) - 1994

Prof. Pablo S. Fernández is a full time professor in the Agronomic Engineering Department since 2009, where he leads the group of ¿Food Safety and Preservation¿. His research has been focussed on quantitative microbial risk assessment, mathematical modelling and preservation technologies of foods. He has been a panel expert of the BIOHAZ Panel of EFSA (2012-2018) and leads a Spanish Network of Excellence to develop quantitative risk assessment in Spain. He is a member of the scientific committee of the Spanish Food Safety Agency since 2019 (AESAN). He has extensive experience in management of research, as Vice-rector of Research and Innovation (2012-2015) of his University. He has 30 years of experience in research, leading many research projects and contracts. He has produced over 100 scientific publications.

Office Hours

Location
Day
Schedule
EDIFICIO de ETSI AGRONÓMICA, Floor 2, Office Despacho 2.24
Monday
11:00 — 13:00
EDIFICIO de ETSI AGRONÓMICA, Floor 2, Office Despacho 2.24
Tuesday
12:00 — 14:00

Teaching

Course
Degree
Type
Duration
ECTS
RISK ANALYSIS AND PREDICTIVE MICROBIOLOGY
Master's degree in Advanced Techniques for Agricultural Alimentary Research and Development
Type
O
Duration
1Q
ECTS
4
CONTAMINATION AND RECONTAMINATION CONTROL TECHNIQUES IN FOOD PROCESSING AND PACKAGING
Master's degree in Advanced Techniques for Agricultural Alimentary Research and Development
Type
O
Duration
1Q
ECTS
4
INTRODUCTION TO FOOD INDUSTRIES TECHNOLOGY
Master's degree in Agronomic Engineering
Type
B
Duration
1Q
ECTS
3
PREDICTIVE MICROBIOLOGY AND IMPROVEMENT OF FOOD SAFETY
Master's degree in Agronomic Engineering
Type
O
Duration
1Q
ECTS
4
FOOD QUALITY, SAFETY AND TRAZABILITY
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Type
O
Duration
A
ECTS
7.5
JUECES, CANNED AND FROZEN VEGETABLES TECHNOLOGY
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Type
O
Duration
1Q
ECTS
6

Abbreviation list

  • BS: Basic course
  • B: Required course
  • O: Elective course
  • A: Year-long
  • 1Q: 1st half
  • 2Q: 2st half

Phd THESIS SUPERVISION

Date
Title
27-11-2020

Variabilidad de la respuesta de las cepas de salmonela y listeria a diferentes estrategias de inactivació

Clemente Carazo, Marta
04-05-2018

MATHEMATICAL MODELLING FOR THE MICROBIOLOGICAL RISK ASSESSMENT OF FOOD FOLLOWING MILD PRESERVATION TREATMENTS

Garre Pérez, Alberto
23-11-2017

Preservación de la seguridad alimentaria y calidad en smothies morados mediante tratamientos térmicos suaves y altas presiones hidrostáticas

Gerardo Aníbal González Tejedor
27-03-2013

Effect of relevant environmental factors for food preservation and molecular identificatin (HRM) of Bacillus cereus group

Vera Antolinos López
26-01-2010

USO DE LAS TECNOLOGÍAS EMERGENTES COMO MEDIDA DE CONTROL LISTERIA MONOCYTOGENES EN ALIMENTOS VEGETALES Y EVALUACIÓN DE LA EXPOSICIÓN A NIVEL DE PROCESO

Guevara Prieto, Leymaya

Projects

Date
Title
09/2021 — 08/2024

Descontaminación y tratamiento durante el procesado con antimicrobianos naturales en nanoemulsión para garantizar la seguridad de bebidas vegetales y smoothies pasteurizados

Ref: PID2020-116318RB-C32
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez / Alfredo Palop Gómez
Financial Entity: Agencia Estatal de Investigación
01/2019 — 12/2021

Planta piloto de encapsulación por atomización

Ref: EQC2019-006059-P
I.P.: Antonio López Gómez
Financial Entity: Agencia Estatal de Investigación . Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)
01/2018 — 06/2021

Validación de nuevas herramientas y procesos para el análisis y la mejora de la seguridad alimentaria microbiológica

Ref: AGL2017-86840-C2-1-R
I.P.: Alfredo Palop Gómez / Pablo Salvador Fernández Escámez
Financial Entity: Agencia Estatal de Investigación . Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)
09/2019 — 08/2020

EFSA-EUROFORA

Ref: EFSA-EUFORA 2019
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez
Financial Entity: European Commission
01/2019 — 12/2019

Marcado CE del termorresistómetro Mastia

Ref: 20526/PDC/18
I.P.: Alfredo Palop Gómez
Financial Entity: Fundación Séneca-Agencia de Ciencia y Tecnología de la Región de Murcia
07/2017 — 06/2019

Desarrollo de la estructura necesaria para llevar a cabo una priorización y evaluación de riesgos biológicos cuantitativa en España

Ref: AGL2016-82014-REDT
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez
Financial Entity: Ministerio de Economía y Competitividad
01/2014 — 06/2018

Validación de tratamientos térmicos suaves de conservación de alimentos: establecimiento de la seguridad microbiológica

Ref: AGL2013-48993-C2-1-R
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez / Alfredo Palop Gómez
Financial Entity: Ministerio de Economía y Competitividad. Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)
10/2016 — 09/2017

Premio del Consejo Social UPCT Isaac Peral y Caballero 2016 - Modalidad B (Transferencia tecnológica)

Ref: PREMIO ISAAC PERAL TRANSF
I.P.: Antonio López Gómez
Financial Entity: Consejo de Gobierno Carm
09/2015 — 08/2017

Esterilización de alimentos y desechos animales (sandach) mediante energía microondas con tecnología de calentamiento uniforme

Ref: DPI2014-61857-EXP
I.P.: Juan Luis Pedreño Molina
Financial Entity: Ministerio de Economía y Competitividad. Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)
07/2016 — 09/2016

ESTANCIA MADARIAGA 2015 REINO UNIDO_PABLO S. FERNÁNDEZ ESCÁMEZ

Ref: PRX15/00410
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez
Financial Entity: Ministerio de Educación, Cultura y Deporte
01/2013 — 12/2015

Equipamiento Científico-Técnico IBV

Ref: UPCA13-2E-1653
I.P.: Francisco Artés Calero
Financial Entity: Ministerio de Economía y Competitividad
12/2010 — 06/2014

Aplicación conjunta de ingredientes naturales y tecnologías no térmicas en la estabilización de bebidas de origen vegetal

Ref: AGL2010-22206-C02-02
I.P.: Paula María Periago Bayonas
Financial Entity: Ministerio de Ciencia e Innovación. Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)
01/2009 — 12/2013

Optimización de las condiciones de procesado mínimo de alimentos garantizando la seguridad microbiológica

Ref: 08795/PI/08
I.P.: Paula María Periago Bayonas
Financial Entity: Fundación Séneca-Agencia de Ciencia y Tecnología de la Región de Murcia
04/2010 — 06/2011

Itinerarios docentes agroalimentarios

Ref: FCT-10-1344
I.P.: Alejandro Pérez Pastor
Financial Entity: Fecyt
01/2004 — 12/2006

MODELIZACIÓN Y ANÁLISIS DE DATOS DE INACTIVACIÓN POR CALOR Y ANTIMICROBIANOS DE ORIGEN VEGETAL LIBRES E INMOVILIZADOS: APLICACIÓN A LA CONSERVACIÓN DE ALIMENTOS

Ref: PC-MC/4/00068/FS/02
I.P.: Arturo Esnoz Nicuesa
Financial Entity: Fundación Séneca-Agencia de Ciencia y Tecnología de la Región de Murcia
12/2003 — 11/2006

Establecimiento de las condiciones de procesado de comidas preparadas con tratamiento térmico para garantizar su inocuidad alimentaria, evaluando los límites críticos e incertidumbres asociados

Ref: AGL2003-00996
I.P.: Alfredo Palop Gómez
Financial Entity: Ministerio de Ciencia y Tecnología
05/2002 — 05/2004

Aplicación de los pulsos eléctricos de alta intensidad (PEAI) para la conservación de zumo fresco de naranja.

Ref: PTR1995-0592-OP-03-02
I.P.: Alfredo Palop Gómez
Financial Entity: Ministerio de Ciencia y Tecnología
12/2000 — 12/2003

Desarrollo de un modelo basado en la aplicación de redes neuronales para predecir la supervivencia y crecimiento de Alicyclobacillus acidoterrestris, Listeria monocytogenes,Yersinia enteocolitica .

Ref: AGL2000-0494
I.P.: Alfredo Palop Gómez
Financial Entity: Ministerio de Ciencia y Tecnología

Contracts

Date
Title
07/2022 — 10/2022

To evaluate the biological safety and applicable legislation of egg and milk challenge meals according to the risk assessment methodology

Ref: 7236/22IA
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez
09/2021 — 12/2021

Validación microbiológica de un equipo de envasado aséptico

Ref: 6856/21IA
I.P.: Alfredo Palop Gómez
06/2021 — 08/2021

To perform a microbial safety/stability evaluation of egg and milk challenge meals following the risk assessment methodology

Ref: 6725/21IA
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez
03/2021 — 04/2021

To perform a microbial safety/stability evaluation of peanut challenge meal following the risk assessment methodology

Ref: 6626/21IA
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez
06/2018 — 03/2019

Análisis cuantitativo de riesgos microbiológicos asociados al uso de aguas regeneradas como agua de riego de hortalizas de hoja

Ref: 5393/18IAEA
I.P.: Alberto Garre Pérez
12/2017 — 11/2018

Caracterización microbiológica de una línea de procesado de Hot soups

Ref: 5113/17IAEA
I.P.: Pablo Salvador Fernández Escámez

Publications

Year
Type
Title
2020
Journal ar

Microbiological and process variability using biological indicators of inactivation (BIIs) based on Bacillus cereus spores of food and fish-based animal by-products to evaluate microwave heating in a

ISSN: 18737145 09639969

Food Research International

2019
Journal ar

Tail or artefact? Illustration of the impact of uncertainty of the serial dilution and cell enumeration methods has on microbial inactivation

Food Research International

2018
Journal ar

Bioinactivation FE: A free web application for modelling isothermal and dynamic microbial inactivation

Food Research International

Journal ar

Relevance of the Induced Stress Resistance When identifying the Critical Microorganism for Microbial Risk Assessment

Frontiers in Microbiology

Journal ar

Optimal characterization of thermal microbial inactivation simulating non-isothermal processes

Food Research International

Journal ar

Characterization and epiphytic microbial load changes of a fresh vegetables purple smoothie during shelf life

ISSN: 05677572

Acta Horticulturae

Journal ar

Mathematical quantification of the induced stress resistance of microbial populations during non-isothermal stresses

International Journal of Food Microbiology

2016
Journal ar

ISSN: 09639969

Food Research International

Journal ar

ISSN: 09639969

Food Research International

Journal ar

Epiphytic microbial load changes of natural purple fresh vegetables smoothies during shelf life.

Proceedings of the 4th Workshop on Agri-Food Research.

2015
Journal ed

ISSN: 23146141 23146133

BioMed Research International

2014
Journal ar

Assessment of the acid shock effect on viability of Bacillus cereus and Bacillus weihenstephanensis using flow cytometry

Vera Antolinos López / Gino de Jesús Roa Escalante / María Ros Chumillas / Juan Pablo Huertas Baquero / Paula María Periago Bayonas / Alfredo Palop Gómez / Pablo Salvador Fernández Escámez

ISSN: 0963-9969

Food Research International

Journal ar

ISSN: 09639969

Food Research International

2013
Journal ar

Effect of medium characteristics and the heating and cooling rates on the nonisothermal heat resistance of Bacillus sporothermodurans IC4 spores in buffers and food

Gino de Jesús Roa Escalante / Juan Pablo Huertas Baquero / Pablo Salvador Fernández Escámez / Alfredo Palop Gómez

ISSN: 0740-0020

Food Microbiology

Teaching evaluation

Year
Course
Degree
Class
Survey respondent
Average (*)
2021-22
JUECES, CANNED AND FROZEN VEGETABLES TECHNOLOGY
518104007
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
4
Average
4.5
PREDICTIVE MICROBIOLOGY AND IMPROVEMENT OF FOOD SAFETY
229102008
203104003
Master's degree in Agronomic Engineering
Class
1
Survey respondent
4
Average
4.5
2020-21
JUECES, CANNED AND FROZEN VEGETABLES TECHNOLOGY
518104007
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
4
Average
4.5
FOOD QUALITY, SAFETY AND TRAZABILITY
518103012
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
5
Average
4
2019-20
JUECES, CANNED AND FROZEN VEGETABLES TECHNOLOGY
518104007
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
7
Average
4.57
INTRODUCTION TO FOOD INDUSTRIES TECHNOLOGY
229101007
Master's degree in Agronomic Engineering
Class
1
Survey respondent
6
Average
4.17
PREDICTIVE MICROBIOLOGY AND IMPROVEMENT OF FOOD SAFETY
229102008
203104003
Master's degree in Agronomic Engineering
Class
2
Survey respondent
4
Average
4.75
2018-19
FOOD QUALITY, SAFETY AND TRAZABILITY
518103012
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
13
Average
4.54
JUECES, CANNED AND FROZEN VEGETABLES TECHNOLOGY
518104007
515104002
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Grado en Ingeniería de las Industrias Agroalimentarias
Class
1
Survey respondent
7
Average
4.43
INTRODUCTION TO FOOD INDUSTRIES TECHNOLOGY
229101007
Master's degree in Agronomic Engineering
Class
1
Survey respondent
5
Average
4.4
2017-18
JUECES, CANNED AND FROZEN VEGETABLES TECHNOLOGY
518104007
515104002
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Grado en Ingeniería de las Industrias Agroalimentarias
Class
1
Survey respondent
6
Average
4.17
FOOD QUALITY, SAFETY AND TRAZABILITY
518103012
515103001
Grado en Ingeniería de las Industrias Agroalimentarias
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
5
Average
4.4
PRODUCTION ENGINEERING IN FOOD FACTORIES
229101013
Master's degree in Agronomic Engineering
Class
1
Survey respondent
7
Average
3.86
INTRODUCTION TO FOOD INDUSTRIES TECHNOLOGY
229101007
Master's degree in Agronomic Engineering
Class
1
Survey respondent
6
Average
3.17
PREDICTIVE MICROBIOLOGY AND IMPROVEMENT OF FOOD SAFETY
229102008
203104003
Master's degree in Agronomic Engineering
Class
1
Survey respondent
3
Average
4.67
(*) Average over a maximum of 5