José María Obón de Castro

  • Teaching area: Ingeniería Química
  • Powder and particle technology / Wastewater treatment processes / Food engineering

José María Obón de Castro




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  • Powder and particle technology / Wastewater treatment processes / Food engineering
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About

José María Obón de Castro

PhD in CHEMICAL SCIENCES from University of Murcia (SPAIN) - 1991
Licensed in Bachellor in Chemical Sciences from University of Murcia (SPAIN) - 1986
Assessment of teaching: number of five-year periods assessed positively: 6
Assessment of research: number of six-year periods assessed positively: 5

Teaching

Course
Degree
Type
Duration
ECTS
BIOCATALYSIS
Máster en Ingeniería Ambiental y Procesos Sostenibles
Type
O
Duration
2Q
ECTS
3
BIOLOGY-BIOCHEMISTRY
Grado en Ingeniería Química Industrial
Type
B
Duration
1Q
ECTS
4.5
CHEMICAL ENGINEERING LABORATORY
Grado en Ingeniería Química Industrial
Type
B
Duration
2Q
ECTS
4.5
AGRI-FOOD BIOCHEMISTRY
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Type
O
Duration
1Q
ECTS
4.5

Abbreviation list

  • BS: Basic course
  • B: Required course
  • O: Elective course
  • A: Year-long
  • 1Q: 1st half
  • 2Q: 2st half

Phd THESIS SUPERVISION

Date
Title
05-10-2012

PERFIL DE COMPUESTOS FUNCIONALES EN ZUMOS DE FRUTAS ROJAS

Miriam Cristina Díaz García

Projects

Date
Title
01/2019 — 12/2021

Unidad de cromatografía líquida de ultra alta definición (LC/MS QTOF)

Ref: EQC2019-005733-P
I.P.: José Antonio Fernández López
Financial Entity: Agencia Estatal de Investigación . Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)
01/2009 — 12/2013

Análisis de la calidad e innovación en los zumos de frutas rojas

Ref: 08702/PI/08
I.P.: María Rosario Lourdes Castellar Rodríguez
Financial Entity: Fundación Séneca-Agencia de Ciencia y Tecnología de la Región de Murcia
10/2007 — 12/2010

Ingredientes alimentarios funcionales de frutos de Opuntia spp. Mejora de su capacidad colorante y estabilización de sus componentes funcionales por microencapsulación

Ref: AGL2007-60455
I.P.: José María Obón de Castro
Financial Entity: Ministerio de Educación y Ciencia
12/2004 — 12/2007

Obtención y aplicación de extracto de frutos de Opuntia como colorante natural. Valoración de características funcionales

Ref: AGL2004-01871/ALI
I.P.: José Antonio Fernández López
Financial Entity: Ministerio de Ciencia y Tecnología
01/2003 — 12/2005

Producción y caracterización de extractos de higo chumbo para uso como colorante alimentario.

Ref: PB/20/FS/02
I.P.: José Antonio Fernández López
Financial Entity: Fundación Séneca-Agencia de Ciencia y Tecnología de la Región de Murcia

Contracts

Date
Title
02/2019 — 03/2019

Ensayo preliminar de secado por atomización de leche maternizada

Ref: 5819/19IQA
I.P.: José María Obón de Castro
07/2017 — 08/2017

Nuevos colorantes naturales azules en la formulación de bebidas

Ref: 5025/17IQA
I.P.: José María Obón de Castro
06/2017 — 07/2017

Nuevas formulaciones para extintores en polvo

Ref: 4957/17IQA
I.P.: José María Obón de Castro
04/2014 — 10/2015

Colorantes alimentarios naturales en la elaboración de bebidas alcohólicas y no alcohólicas

Ref: 3884/14IQA
I.P.: José María Obón de Castro

Publications

Year
Type
Title
2020
Journal ar

Termographic studies of cocurrent and mixed flow spray drying of heat sensitive bioactive compounds

Journal of Food Engineering

2016
Journal ar

Spray drying of pomegranate juice with prebiotic dietary fibre

ISSN: 0950-5423

International Journal of Food Science and Technology

Journal ar

ISSN: 13652621 09505423

International Journal of Food Science and Technology

2015
Journal ar

ISSN: 15739104 09219668

Plant Foods for Human Nutrition

Journal ar

Production of an anthocyanin-rich food colourant from Thymus moroderi and its application in foods

Miriam Cristina Díaz-García / María Rosario Castellar / José María Obón / Concepción Obón / Francisco Alcaraz / Diego Rivera

ISSN: 10970010 00225142

Journal of the Science of Food and Agriculture

2013
Book ch

Anthocyanins and bioactives content in healthy red fruit drinks

José María Obón de Castro / María Rosario Lourdes Castellar Rodríguez / Miriam Cristina Diaz Garcia

ISBN: 978-88-903360-3-4

Università degli Studi del Piamonte Orientale “A. Avogadro”.

Journal ar

ISSN: 03088146 18737072

Food Chemistry

Journal ar

Análisis del perfil de azúcares en zumos de fruta comerciales

Ana Ubeda / Miriam Cristina Diaz Garcia / José María Obón de Castro / María Rosario Lourdes Castellar Rodríguez

ISSN: 1888-8356

Jornadas de Introducción a la Investigación en la UPCT

Book bk

Comprehensive Analytical Chemistry. Food Protected Designation of Origin. Methodologies and Applications. Chapter 17. Juices and Non-Alcoholic Beverages.

Miriam Cristina Diaz Garcia / María Rosario Lourdes Castellar Rodríguez / José María Obón de Castro

ISBN: 978-0-444-59562-1

ELSEVIER

Book Series ar

Juices and non-alcoholic beverages

Miriam Diáz-Garciá / Maria Rosario Castellar / José Mariá Obón

ISSN: 0166526X

Comprehensive Analytical Chemistry

Teaching evaluation

Year
Course
Degree
Class
Survey respondent
Average (*)
2021-22
AGRI-FOOD BIOCHEMISTRY
518103018
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
6
Average
3.67
BIOLOGY-BIOCHEMISTRY
509103002
Grado en Ingeniería Química Industrial
Class
1
Survey respondent
12
Average
4.25
CHEMICAL ENGINEERING LABORATORY
509103007
Grado en Ingeniería Química Industrial
Class
1
Survey respondent
8
Average
3.75
2020-21
AGRI-FOOD BIOCHEMISTRY
518103018
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
5
Average
4
CHEMICAL ENGINEERING LABORATORY
509103007
Grado en Ingeniería Química Industrial
Class
1
Survey respondent
11
Average
4.64
BIOLOGY-BIOCHEMISTRY
509103002
Grado en Ingeniería Química Industrial
Class
1
Survey respondent
8
Average
4.5
2019-20
AGRI-FOOD BIOCHEMISTRY
518103018
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
11
Average
4.27
BIOLOGY-BIOCHEMISTRY
509103002
Grado en Ingeniería Química Industrial
Class
1
Survey respondent
24
Average
4.5
CHEMICAL ENGINEERING LABORATORY
509103007
Grado en Ingeniería Química Industrial
Class
1
Survey respondent
8
Average
4.25
2018-19
AGRI-FOOD BIOCHEMISTRY
518103018
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
8
Average
3.38
CHEMICAL ENGINEERING LABORATORY
509103007
Grado en Ingeniería Química Industrial
Class
1
Survey respondent
16
Average
4.69
BIOLOGY-BIOCHEMISTRY
509103002
Grado en Ingeniería Química Industrial
Class
1
Survey respondent
20
Average
4.7
2017-18
AGRI-FOOD BIOCHEMISTRY
518103018
515103007
Grado en Ingeniería de las Industrias Agroalimentarias
Degree in Agri-food and Biological Systems Engineering
Class
1
Survey respondent
12
Average
4
CHEMICAL ENGINEERING LABORATORY
509103007
Grado en Ingeniería Química Industrial
Class
1
Survey respondent
29
Average
4.38
BIOLOGY-BIOCHEMISTRY
509103002
Grado en Ingeniería Química Industrial
Class
1
Survey respondent
8
Average
4.5
(*) Average over a maximum of 5